Πρόταση ΚΙΝΑΛ για «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο»

“Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανθεκτικότητα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που πρέπει να γίνουν κτήμα όλων των πολιτών και ότι η θάλασσα είναι η φυσική ενδοχώρα των νησιών μας”, υπογράμμισε ο Γιώργος Αρβανιτίδης αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας κα Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η Ενημέρωση από Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevicius, για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, αφού καλωσόρισε τον Ευρωπαίο Επίτροπο ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας σημαντικές έννοιες της ατζέντας, όπως το fit for 55,η απανθρακοποίηση, η αποπλαστικοποίηση και η κυκλική-μπλε-κλιματικά ουδέτερη οικονομία και επισήμανε ότι μόνο αν κατανοήσουμε πλήρως αυτές τις έννοιες και κυριαρχήσουν στην καθημερινότητά μας θα πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και θα αντιμετωπίσουμε την Κλιματική κρίση.

 

Το Συμβόλαιο

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» στηριζόμενο σε αυτές τις αρχές. Για να μπορέσει όμως, να επιτευχθεί η Βιώσιμη Ανάπτυξη σε μια πράσινη και δίκαιη οικονομία χρειάζονται πόροι και εργαλεία. Οι πολύ υψηλές φιλοδοξίες, να γίνει η Ε.Ε. 1η κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 απαιτούν πολύ περισσότερα κεφάλαια.

Ο κ. Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δράσει με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της που έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Οι φιλόδοξοι στόχοι θα πρέπει να συνοδεύονται από ριζικές ανακατευθύνσεις πόρων και να διέπονται από κοινωνική και γεωγραφική δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτό στη χάραξη των όποιων πολιτικών της Ε.Ε. θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψιν και η αρχή της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

H θάλασσα είναι σημαντική πηγή πλούτου και συγκριτικό πλεονέκτημα στον δρόμο για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050. Είναι η φυσική ενδοχώρα των νησιών μας. Για αυτό και ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας που δίνει η Τουρκία λέγοντας ότι τα νησιά όπως το Καστελόριζο δεν δικαιούνται να έχουν ΑΟΖ είναι παντελώς αυθαίρετες και πρέπει να καταδικάζονται και από την Ε.Ε.

Η αλιεία

Γενικότερα η θαλάσσια χωροταξία, η οποία θα ορίσει που θα επιτρέπεται η αλιεία, που υπάρχουν εκτεταμένες θαλάσσιες ποσειδωνίες και πρέπει να γίνουν καταφύγια ψαριών και που μπορούν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα, θα πρέπει να είναι στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2022.

Κλιματικός Νόμος

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι αναμένουμε τον Κλιματικό Νόμο, που όπως είπε, πρώτο το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο και θα πιέζει προς την επιτάχυνση των ρυθμών στην πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, με κοινωνικό πρόσημο όμως και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Κώστας Σκρέκας στο 7ο Φόρουμ των Δελφών για υδρογονάνθρακες και υπεράκτια αιολικά πάρκα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε …

Τα Περιοδικά μας