Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Χριστόφιας εγκαινιάζει το έργο. Πίσω του ο Πρόεδρος του «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.»

Πρωτοποριακή μονάδα στην Κύπρο

Στις 22 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια, της πρώτης Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων των Επαρχιών Λάρνακας- Αμμοχώστου στην Κύπρο, την οποία κατασκεύασε η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» και έχει αναλάβει τη διαχείριση της για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η Μονάδα βρίσκεται στην περιοχή Ναυκιάς της κοινότητας Κόσιης. Η λειτουργία της άρχισε ήδη κανονικά την 1η Απριλίου 2010, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον τομέα διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης o Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης της Μονάδας κ. Σπύρος Ελενοδώρου, ο Πρόεδρος της «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.», κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Θανάσης Κατρής, ο σύμβουλος της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Βαγγέλης Τερζής, ο Δήμαρχος Κηφισιάς και Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) κ. Νίκος Χιωτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), κ. Γιάννης Κουράκης, Δήμαρχος Λαυρίου κ. Δημήτρης Λούκας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Ζουρνάς, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας.
SeparatorBetweenMainTexts Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, αφού σημείωσε πως, η μονάδα συμβάλλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων των Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου είναι κατασκευασμένη με διεθνείς προδιαγραφές και σύγχρονο σχεδιασμό, είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, γι αυτό και είναι ίσως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να προσφέρει λύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών οικιακών απορριμμάτων.»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το έργο αυτό βάζει σε τάξη την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και συμμορφώνει τη χώρα με τη κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον.
SeparatorBetweenMainTextsΟ Διευθύνων Σύμβουλος της «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.», κ. Θανάσης Κατρής τόνισε πως «έχουν τεθεί οι βάσεις μιας σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία μπορεί να επεξεργαστεί μια ποσότητα 200.000 τόνων ετησίως, ενώ η τεράστια ευελιξία της εγκατάστασης να παραλαμβάνει διαφορετικά υλικά-απόβλητα, εξασφαλίζουν τον διαχωρισμό των διαφορετικών υλικών από την άμορφη μάζα των απορριμμάτων. Παράλληλα επεξεργασία αυτή επιτυγχάνει ένα παγκόσμιο «ρεκόρ» στην παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών, παράλληλα δε, δίνει την δυνατότητα παραγωγής μιας ποσότητας εναλλακτικού καυσίμου από 15% έως και 50%, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς»

Με αυτό τον τρόπο κατέληξε ο κ. Κατρής η μονάδα «παράγει εκείνα τα προϊόντα που κάθε περίοδο είναι χρήσιμα τόσο στην τοπική όσο και στην διεθνή αγορά προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον.»

• Στο επόμενο τεύχος του «ECOTEC» (Ιουλίου) θα υπάρχει μια αναλυτική παρουσίαση της πρωτοποριακής αυτής μονάδας, στο πλαίσιο του αφιερώματός μας για την ανακύκλωση.

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας