“Αντίο” 2019…-“Καλημέρα” 2020

“Αντίο” 2019…

Αντόνιο Γκουτιέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ:

“Είμαι απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της COP25. Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία να δείξει αυξημένες φιλοδοξίες στο μετριασμό των κλιματικών αλλαγών, στην προσαρμογή σε αυτές και στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, και εγώ δεν θα τα παρατήσω. Είμαι περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να εργαστούμε έτσι ώστε το 2020 να είναι το έτος κατά το οποίο όλες οι χώρες θα δεσμευτούν να κάνουν ό,τι μας λέει η επιστήμη πως είναι απαραίτητο για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα το 2050 και για την αποτροπή της αύξησης θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό”.

Στην COP25, την 25η Διάσκεψη των Μερών (Conference of Parties [COP]) για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε 2 – 13 Δεκεμβρίου 2019 στη Μαδρίτη, πέντε αναπτυσσόμενες χώρες (η Χιλή, η Γκάνα, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σαουδική Αραβία) μοιράστηκαν τα επιτεύγματά τους όσον αφορά τη δράση για το κλίμα. Και 10 αναπτυγμένες χώρες (η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Καζακστάν, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία και η Ελβετία) μοιράστηκαν την εμπειρία τους για τις κλιματικές αλλαγές στον τομέα της διαφάνειας. Ραντεβού το Νοέμβριο του 2020 στην COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Πατρίτσια Εσπινόζα, εκτελεστική γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ:

“Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τις κυβερνήσεις της Χιλής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων στην COP26, στη Γλασκώβη. Μαζί με όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, πρέπει να εργαστούμε ακούραστα για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας”.

Η Ιταλία και το Μεξικό δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την κλιματική και περιβαλλοντική εκπαίδευση -προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να εξοπλίσουν μια νέα γενιά με γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών προκλήσεων- και κάλεσαν κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

 

“Καλημέρα” 2020


Η επάνω εικόνα απεικονίζει το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Αυστραλίας “Καγκουρό”
στις 7 Ιανουαρίου 2020, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν στις 3 Ιανουαρίου.
Από τη φωτογραφία της NASA (National Aeronautics and Space Administration: Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος), η οποία έχει ληφθεί από το δορυφόρο Terra με χρήση εξοπλισμού MODIS, αποκαλύπτεται η καταστροφή στο 1/3 της έκτασης του νησιού, το οποίο χωρίστηκε από την Αυστραλία εξαιτίας ανόδου της στάθμης της θάλασσας πριν από περίπου 9.000 χρόνια και αποτελούσε επίγειο παράδεισο, με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Η κάτω εικόνα απεικονίζει το νησί στις 16 Δεκεμβρίου 2019,


Πριν από 11 χρόνια, πάλι Δεκέμβριο, πυρκαγιές είχαν καταστρέψει το 20% της έκτασής του.
Στο πρόσφατο COP 25, που τελείωσε σχεδόν την ημέρα της πρώτης λήψης των φωτογραφιών, η Αυστραλία κατηγορήθηκε από άλλες χώρες και παρατηρητές της Διάσκεψης της Μαδρίτης για “εξαπάτηση” σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες για το κλίμα, ενώ χαρακτηρίστηκε και ως μια από τις λίγες χώρες που παρεμπόδισαν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

(ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020)

Τα Περιοδικά μας