Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣπύρος Ράπτης, Schneider Electric: Πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πράσινη μετάβαση οι νέε...

Σπύρος Ράπτης, Schneider Electric: Πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πράσινη μετάβαση οι νέες τεχνολογίες

Ο Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Σπύρος Ράπτης, συμμετείχε ως ομιλητής στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο μεγάλο συνεδριακό γεγονός, επισήμανε, την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την πράσινη μετάβαση το Ταμείο Ανασυγκρότησης και άλλοι χρηματοδοτικοί πόροι, τόσο σε μεγάλους όσο και σε μικρούς επενδυτές.

Από το βήμα του Delphi Economic Forum που πραγματοποιήθηκε από τις 26-29 Απριλίου 2023 και τη συζήτηση με θέμα: «Accelerating Green Growth in Built Environment» ο κ. Ράπτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τεχνολογίες όπως αυτές που προσφέρει η  Schneider Electric, παρέχουν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση». Έχει δε στόχο να διερευνήσει συνεργασίες με άλλες εταιρείες, ώστε η επένδυση να είναι πιο προσιτή και ταχεία στον τελικό χρήστη.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Τα κτίρια καθορίζουν όλο και περισσότερο τη καθημερινότητα μας. Καθώς παράγουν το 40% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), χρειάζεται να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους θα γίνουν πιο βιώσιμα και ανθεκτικά. Η τεχνολογία είναι καταλύτης, δεν είναι απλός επιταχυντής, αλλάζει και διαμορφώνει σε πολλά επίπεδα τις επερχόμενες εξελίξεις. Τα δίκτυα και τα κτίρια είναι πεπαλαιωμένα, χρειάζονται σημαντικό εκσυγχρονισμό, ενώ σύμφωνα με έρευνες, το 67% των κτιρίων χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ σχεδόν 3,5 εκατ. κατοικίες, είναι ηλικίας 33 ως και 63 ετών».

Παράλληλα, σχετικά με την πράσινη μετάβαση ο κ. Ράπτης υπογράμμισε ότι έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέλος, συμπλήρωσε ότι: «Το Return On Investment (ROI) τέτοιων δράσεων που υπολογίζεται ότι είναι κάτω από 2-3 χρόνια, θα βοηθήσει σίγουρα μακροπρόθεσμα τη χώρα, αλλά και βραχυπρόθεσμα τους επενδυτές».

Όπως ανέφερε, ο Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric, η στρατηγική της εταιρείας εστιάζει σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που θα κληθούμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε. Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην κυκλική οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στηρίζοντας τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες με προηγμένες τεχνολογίες και ολοκληρωμένες λύσεις. «Για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη ευημερία, θα χρειαστεί πλήρης ενεργειακή μετάβαση και σε αυτήν την προσπάθεια ο πιο πολύτιμος αρωγός είναι η τεχνολογία, που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος» κατέληξε ο κ. Ράπτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ