«Βιομηχανία: Ενεργειακά δεδομένα και προκλήσεις» στην 40η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

Η αγωνία της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος, οι δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και τα μέτρα που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναδείχθηκαν στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Βιομηχανία: Ενεργειακά δεδομένα και προκλήσεις», στο πλαίσιο της 40ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.  Άδωνις Γεωργιάδης, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, κ. Μαρία Σπυράκη και ο Γενικός Διευθυντή της Eurometaux, κ.  Guy Thiran. Με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα έγιναν οι παρεμβάσεις  της Επιτρόπου Ενέργειας, κ. Κάντρι Σίμσον και του Υπουργού  Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, στο Κτήμα «ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ» ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ στο Καπανδρίτι.

Την ανάγκη  κοινής δράσης στην Ευρώπη,  υπογράμμισε, η Επίτροπος  Ενέργειας, κ. Κάντρι Σίμσον, τονίζοντας ότι η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη. «Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει διαταράξει μαζικά το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και έχει φέρει στο προσκήνιο την υπέρμετρη εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές. Η κοινή δράση είναι η μόνη μας λύση, για να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας σε καθαρή ενέργεια και να εξοικονομήσουμε ενέργεια», σημείωσε.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως κατά το φετινό χειμώνα η ΕΕ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφάλειας προμηθειών, ενώ στόχος της ΕΕ είναι η άμεση ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η   ελληνική οικονομία αναπτύσσεται  και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών παρά τις δυσμενείς συνθήκες.

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, κ. Μαρία Σπυράκη στην ομιλία της με θέμα «Το Ενεργειακό κόστος και η Ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία» παρουσίασε τα υπό ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθετήματα της ΕΕ για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μείωση της ζήτησης   ενέργειας και στήριξη των επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Eurometaux, κ. Guy Thiran στην ομιλία του με θέμα «Πέρα από την ενεργειακή κρίση» (The energy crisis and beyond) τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τους κινδύνους που  αντιμετωπίζουν σημαντικές βιομηχανίες της Ευρώπης.

«Σε μια απαιτητική αβέβαιη  και γεμάτη προκλήσεις και κινδύνους περίοδο, η οικονομία της χώρας μας πέτυχε τους στόχους της και επέδειξε ανθεκτικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις και ενισχύοντας τόσο την εξωστρέφεια όσο και σημαντικούς δείκτες. Αυτά σήμερα καλούμαστε να τα διαφυλάξουμε παρά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις με μέτρα στήριξης και στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί» τόνισε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

ΟΠεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η βιομηχανία για την οικονομία της Περιφέρειας.

Ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης τόνισε την ανάγκη  υποστήριξης της βιομηχανίας στον τομέα ενέργειας με την ουσιαστική ενθάρρυνση της σύναψης διμερών συμβάσεων μεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των βιομηχανικών καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης υπογράμμισε ότι η εθνική και η περιφερειακή ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι και τόνισε  ότι άμεση προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

Ο Πρόεδρος  τoυ ΔΣ του ΣΒΣΕ, κ. Πάνος Λώλος, στην παρέμβαση του, σημείωσε ότι η βιομηχανική ανάπτυξη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Συμπλήρωσε ότι η ελληνική βιομηχανία, και η βιομηχανία της Στερεάς Ελλάδας ειδικότερα, η οποία πρωταγωνιστεί διεθνώς σε κλαδικό επίπεδο, μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη και ανταγωνιστικότερη, καθώς οι διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές ανακατατάξεις δεν αφήνουν περιθώρια ολιγωριών. Ολοκλήρωσε, αναφέροντας ότι η βιομηχανία από τη φύση της απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Ecotec το οποίο παραβρέθηκε στην 40η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

 

 

Ελέγξτε επίσης

Φωτοκύκλωση: Εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις της

Την Πέμπτη 13/10 η Φωτοκύκλωση άνοιξε τις πόρτες των νέων εγκαταστάσεων της στη Ν. Ερυθραία. …

Τα Περιοδικά μας