Virtual Metering σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) κ. Αναστάσιος Μάνος, παρέδωσε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Παναγιώτη Καλδή, την προσφορά σύνδεσης για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual metering). Δεν είναι η πρώτη φορά που το πανεπιστήμιο υιοθετεί πράσινες τεχνολογίες: Την προηγούμενη χρονιά,  το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ενέκρινε την ολοκλήρωση (κατακύρωση) της προμήθειας ενός Ηλεκτρικού Λεωφορείου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με εγκεκριμένες πιστώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) καθ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος.

Ο κ. Μάνος παρέδωσε στον Πρύτανη την προσφορά σύνδεσης για ένταξη της ιδιοπαραγόμενης από το Πανεπιστήμιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αποτέλεσμα το συμψηφισμό της ιδιοπαραγωγής με την κατανάλωση του πανεπιστημίου (διαδικασία virtual metering).

 

Η κ. Σδούκου δήλωσε: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που ένα Πανεπιστήμιο καταφέρνει μέσω της εγκατάστασης ενός σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και εφαρμογής του μέτρου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, θα επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας απελευθερώνοντας έτσι κονδύλια για άλλες χρήσεις και θα συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, ενώ παράλληλα, το Πανεπιστήμιο επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως ένας σημαντικός πυλώνας έρευνας και καινοτομίας.

 

Ο κ. Καλδής ευχαρίστησε τον κ. Μάνο για την ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης του Πανεπιστημίου και αμφότεροι συμφώνησαν σε περαιτέρω αμοιβαία συνεργασία.

Και φ/β νέας γενιάς

Ο κ. Καλδής ενημέρωσε επίσης, πως το Πανεπιστήμιο, σχεδιάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος νέας γενιάς, για την κάλυψη των υπόλοιπων ενεργειακών του αναγκών.  Το ΠΑΔΑ λειτουργεί ιδιόκτητο σταθμό Συμπαραγωγής ΣΗΘΥΑ ισχύος 600 kWe υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχόλης Μηχανικών & Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Ιωάννη Καλδέλλη, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Μάνο, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη έχει ανταποκριθεί, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο Δίκτυο συγκριτικά με το σύνολο του 2019 (τόσο σε ισχύ όσο και πλήθος) και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση σημαντικών καινοτόμων έργων.

Η Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου

Ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προσφοράς σύνδεσης για ένα ακόμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα  έργο, που αφορά στην ταυτόχρονη σύνδεση πλήθους μικρών σταθμών ΑΠΕ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου στην Αμφιλοχία.

 

Η συμπαραγωγή

Ο σταθμός χρησιμοποιεί για καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο ως αέριο καύσιμο έχει υψηλότερη απόδοση και μειωμένες -σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα- εκπομπές ρύπων. Η συμπαραγωγή καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των τριών Πανεπιστημιουπόλεων του Ιδρύματος. Ο σταθμός, παράγει ταυτόχρονα εκτός από ηλεκτρική και θερμική/ψυκτική ενέργεια, οι οποίες αξιοποιούνται κατάλληλα για θέρμανση και ψύξη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΔΑ εξοικονομεί σημαντικές δαπάνες, καθίσταται λιγότερο ενεργοβόρο, επιτυγχάνει μεγαλύτερη συνολική απόδοση και καθίσταται φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι ο βαθμός απόδοσης των μονάδων συμπαραγωγής υπερβαίνει το 80% με αποτέλεσμα να προκαλείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό περίπου 35%.

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Αλεξάνδρα Σδούκου: Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών: «Θα πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην ηλεκτροκίνηση»

Στη επίκαιρη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Σδούκου, στο περιοδικό Ecotec, τον Ιούνιο του 2020, …

Τα Περιοδικά μας