Βιβλίο: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία συζητά την κλιματική αλλαγή»-Στην κρίσιμη περιβαλλοντικά περίοδο «έρχεται» η πράσινη θεολογία (βίντεο)

Ένα τόμος που υλοποιήθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, προσθέτει, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών, έναν ακόμη πυλώνα ευαισθητοποίησης, σκέψης και δράσης.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν η Θεοδότα Νάντσου από την οικολογική οργάνωση και ο Νικόλαος Ασπρούλης αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

To βιβλίο που έχει τίτλο «Η Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι την κλιματική κρίση», περιλαμβάνει κείμενα (της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του αείμνηστου Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κυρού Ειρηναίου, της διευθύνουσας συμβούλου του European Climate Foundation κ. Laurence Tubiana, του Γενικού Διευθυντή του WWF International κ. Marco Lambertini, των Μητροπολιτών Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Κοζάνης κ. Παύλου, κ.ά.) που αναφέρονται σε προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση σε διαφορετικές χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία),

Σε διαδικτυακή παρουσίαση προβλήθηκε βίντεο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων με σύντομες παρεμβάσεις ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Ποζάρεβιτς και Μπρανιτσέβου Ιγνάτιος, Θεοδότα Νάντσου, Νικόλαος Ασπρούλης, κ.ά. Τον συντονισμό είχε ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Δηλώσεις

Η επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάδας, Θεοδότα Νάντσου.

«Με την κλιματική κρίση να φτάνει ήδη στο όριο της απειλητικής αύξησης των 1,5-2 βαθμών Κελσίου, ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά επιστημονικά βέβαιης κατάρρευσης του κλίματος και των οικοσυστημάτων που υποστηρίζουν τη ζωή, όπως τη γνωρίζουμε. Η συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση αυτής της υπαρξιακών διαστάσεων κρίσης είναι μονόδρομος. Η συμβολή των τοπικών εκκλησιών, τόσο για την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, για την αναζήτηση και υιοθέτηση των καλύτερων διαθέσιμων οικολογικών λύσεων, όσο και για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την προστασία ανθρώπων και φύσης» δήλωσε η επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάδας, Θεοδότα Νάντσου.

Ο Νικόλαος Ασπρούλης, αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου:

«Εδώ και πολλές δεκαετίες η ανθρωπότητα βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Παρόλες τις προσπάθειες και τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η πλειονότητα των Εκκλησιών μας δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής το αναγκαίο ενδιαφέρον για την ανάσχεση της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η παρούσα έκδοση έρχεται ακριβώς την πιο κατάλληλη στιγμή, μια στιγμή όπου ο κόσμος βρίσκεται πριν το χείλος του γκρεμού. Πρόκειται για την κατεξοχήν στιγμή που χρειάζεται ο άνθρωπος να δράσει. Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια φρέσκια ματιά στην πλούσια παράδοση και στο ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στοιχεία τα οποία μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να εμπνεύσουν έναν αγώνα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Όχι αύριο, όχι κάπου στον κόσμο, αλλά σήμερα, εδώ στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, στο σπίτι μας, το οποίο κινδυνεύει να καταστραφεί από την αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων, την υπερκατανάλωση και την ανθρώπινη αλαζονεία. Τώρα είναι η στιγμή η Εκκλησία μας να προβάλλει το πράσινο ήθος της και την πράσινη θεολογία της»

.

Ελέγξτε επίσης

WWF Ελλάς: Κάλεσμα για τη συνδιαμόρφωση πρότασης κλιματικού νόμου

Το WWF Ελλάς καλεί πολίτες και οικονομικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς να συμμετέχουν ενεργά στη …

Τα Περιοδικά μας