Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΡύπανσηΒιώσιμη ΜετακίνησηΒόρειος Ποδηλατικός Άξονας στην Αττική πολύ σύντομα… Από την Πλατεία Ασωμάτων έως το σταθμό του ηλεκ...

Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας στην Αττική πολύ σύντομα… Από την Πλατεία Ασωμάτων έως το σταθμό του ηλεκτρικού της Κηφισιάς (Δείτε τον χάρτη της διαδρομής)

Με στόχο την άμεση έναρξη της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας για τη δημιουργία του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα Αττικής, συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη, τον Υφ. Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά και τον Γ. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  Ευθύμη Μπακογιάννη.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος μετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επιβεβαίωση της υψηλής ωριμότητας του έργου, οι αναγκαίες επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων μελετών, αλλά και ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ενεργειών για την άμεση εκκίνηση δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου. Όπως συμφωνήθηκε, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (Διαχειριστική Αρχή) είναι στη διάθεση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διευθέτηση των διάφορων τεχνικών ζητημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν, έτσι ώστε στο αμέσως προσεχές διάστημα να εκδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής, η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το έργο

Ο Μητροπολιτικός Ποδηλατόδρομος Γκάζι-Κηφισιά  που θα γίνει με πόρους από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027, θα έχει μήκος 17,8 χλμ., θα ξεκινά από το Θησείο (Πλατεία Ασωμάτων) και θα καταλήγει στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς. Θα διασχίζει συνολικά πέντε δήμους (Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς), και θα περνά από κεντρικούς δρόμους.

Επισημαίνεται πως  η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει από πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός ακόμα επιβλητικού ποδηλατοδρόμου ο οποίος αποτελεί τον «πυρήνα» του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος».  Στόχος η σταδιακή δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Δηλώσεις

«Η δημιουργία του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα της Αττικής μας είναι ένα έργο εμβληματικό για τη διοίκηση μας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο και έχοντας ως προτεραιότητα τη γρήγορη αξιοποίηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση και έργων με  ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο, οριστικοποιήσαμε σήμερα με τον κ. Ταγαρά και τον κ. Μπακογιάννη τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσουμε άμεσα.  Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε στην Αττική μας, όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκές πρακτικές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας αλλά και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αττικής ποιοτικές και ασφαλείς αστικές μετακινήσεις – και το κυριότερο – φιλικές για το περιβάλλον».[/box]

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ