Βραβεία Ζαχάρωφ: Με άρωμα περιβάλλοντος

Ανάμεσα στους υποψήφιους για την διεκδίκηση του βραβείου Ζαχάρωφ, βρίσκονται και οι ακτιβιστές της Γουαπινόλ και η Μπέρτα Κάσερες στην Ονδούρα. Κάθε χρόνο το ΕΚ απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ σε ανθρώπους και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2020 για την ελευθερία της σκέψης είναι οι εξής:

 

  • Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, εκπροσωπούμενη από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία θαρραλέων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών
  • Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Γουαπινόλ και η Μπέρτα Κάσερες στην Ονδούρα
  • Ο σεβασμιότατος Najeeb Moussa Michaeel, καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης (Ιράκ)

 

Οι ακτιβιστές

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Γουαπινόλ στην Ονδούρα (Πορφίριο Σόρτο Σεντίγιο, Χοσέ Αβελίνο Σεντίγιο, Ορμπίν Ναούν Χερνάντεζ, Κέβιν Αλεχάντρο Ρομέρο, Άρνολντ Χαβιέρ Αλεμάν, Έβερ Αλεξάντερ Σεντίγιο, Ντανιέλ Μάρκεζ και Τζερεμίας Μαρτίνεζ Ντιαζ) είναι μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Υπεράσπισης των Δημόσιων, Κοινών Αξιών στην Τοκόα. Έχουν φυλακιστεί για τη συμμετοχή τους σε καταυλισμό ειρηνικής διαμαρτυρίας εναντίον μιας εξορυκτικής εταιρείας της οποίας οι δραστηριότητες προκάλεσαν τη μόλυσνη των ποταμών Γουαπινόλ και Σαν Πέδρο. Παρά την απελευθέρωση άλλων φυλακισμένων, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Γουαπινόλ βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση ενώ η ομάδα δίωξης δεν έχει παρουσιάσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την παράταση της κράτησής τους.

Η Μπέρτα Κάσερες, που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2016, ήταν μια γενναία οικολόγος και εξέχουσα ακτιβίστρια για τα εδαφικά δικαιώματα από την ιθαγενή κοινότητα Λένκα στην Ονδούρα. Ήταν συνιδρύτρια του Συμβουλίου των Αυτόχθονων Πληθυσμών της Ονδούρας (COPINH) και αγωνιζόταν κατά της υφαρπαγή γης, της παράνομης υλοτομίας και των έργων μεγάλης κλίμακας (mega-projects) για πάνω από δύο αιώνες. Το 2015 βραβεύθηκε με το διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο Goldman.

 

Οι άλλες υποψηφιότητες

-Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είναι καθηγήτρια, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικός που, μετά τη σύλληψη του συζύγου της, παρουσιάστηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020 ως βασική υποψήφια της αντιπολίτευσης. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των εκλογών παρά τις καταγγελίες μαζικής εκλογικής νοθείας και η Τιχανόφσκαγια, κατόπιν αιτήματός της για επανακαταμέτρηση των ψήφων, αναγκάστηκε να καταφύγει στη γειτονική Λιθουανία για να αποφύγει τη φυλάκιση. Η αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες που, παρά τον ειρηνικό τους χαρακτήρα, καταστάλθηκαν από τις αστυνομικές δυνάεις με πρωτοφανή βία. Εν τω μεταξύ ιδρύθηκε το Συμβούλιο Συντονισμού για την εκπροσώπηση της κοινωνίας πολιτών της Λευκορωσίας και τη διευκόλυνση της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας.

 

-Όταν το Ισλαμικό Κράτος έφτασε στη Μοσούλη, τον Αύγουστο του 2014, ο αρχιεπίσκοπος Μοσούλης, Νατζίμπ Μούσα Μιχαέλ, διασφάλισε την εκκένωση της περιοχής από τους Χριστιανούς, τους Σύριους και τους Χαλδαίους, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τρον τρόπο, μια μαζική δολοφονία στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Παράλληλα κατάφερε να διασώσει περισσότερα από 800 ιστορικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Στη συνέχεια, τα χειρόγραφα αυτά ψηφιοποιήθηκαν και εκτέθηκαν στη Γαλλία και στην Ιταλία. Από το 1990 και μετά, ο Νατζίμπ Μούσα Μιχαέλ συνεισέφερε στη διαφύλαξη πάνω από 8.000 ακόμα χειρογράφων και 35.000 εγγράφων της Ανατολικής Εκκλησίας. “Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το βραβείο σε ένα θαρραλέο άτομο, έναν απτόητο υπερασπιστή των Χριστιανών αυτού του τόπου, να αναγνωρίσουμε και να υπογραμμίσουμε την προσπάθεια αυτού του ιερέα που αντιστάθηκε στη βαρβαρότητα και διέσωσε τα πολύτιμα αυτά χειρόγραφα”, τόνισε ο Νικολά Μπέι.

 

 

Η διαδικασία

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ο πρόεδρος και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) θα επιλέξουν τον τελικό νικητή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Το βραβείο έπειτα θα απονεμηθεί σε τελετή στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου.

 

Ο νικητής του 2019

Πέρυσι απονεμήθηκε στον Ilham Tohti, Ουιγούρο οικονομολόγο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας. Το βραβείο θεσπίστηκε προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ και το χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα: το ΕΚ ψηφίζει για το νέο στόχο μείωσης εκπομπών για το 2030

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης …