Χρήστος Στυλιανίδης: Προληπτική δράση και πλήρης ετοιμότατα- Επιφυλακή για την κακοκαιρία

Υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου,  για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει από αύριο μεγάλο μέρος της χώρας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε:

«Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, συγκαλέσαμε και σήμερα μια νέα σύσκεψη μετά τη χθεσινή που είχαμε με τους 13 Περιφερειάρχες, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε και να προετοιμάσουμε καλύτερα τη χώρα, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένουμε τις επόμενες μέρες. Τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και πρέπει να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα για να σώσουμε ζωές. Όπως έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη, πρώτη προτεραιότητά μας είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο την Πέμπτη το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας να υπάρξουν καταιγίδες.

Η ΕΜΥ

Η σύσκεψη ξεκίνησε, με την πλήρη ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα από την ΕΜΥ, η οποία βασίζεται σε μοντέλα εθνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Υπάρχει όμως και μία επιφύλαξη, ως προς το πού ακριβώς θα εκδηλωθούν, καθώς αναμένονται περίπου σε όλη την Ελλάδα.

Το 112

Θα δίνεται, ενημέρωση με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν, έτσι ώστε να αποφευχθούν συγκεκριμένες ενέργειες και οι κάτοικοι να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή. «Για παράδειγμα, ξέρουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο), αλλά περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μηνύματα από το 112» ανέφερε ο κ. Στυλαινίδης.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ.

 

Ελέγξτε επίσης

Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών: Η διεθνής συνεργασία, μονόδρομος για την κλιματική κρίση

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης …

Τα Περιοδικά μας