Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Ο Δήμος με τις περιβαλλοντικές δράσεις και τη συμμετοχή στο «Life IP CEI Greece»

Τα τελευταία 5 χρόνια ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει πετύχει αρκετά στον τομέα της προστασίας και της ανάδειξης του περιβάλλοντος.

Με την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, έξι ξεχωριστών ρευμάτων, αλλά και με την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας από τα πράσινα και οργανικά απόβλητα της πόλης, αυξήθηκε το ποσοστό εκτροπής από την ταφή των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων του Δήμου από 9% το 2014 σε ποσοστό άνω του 30% το 2019.

Μια άλλη δράση αφορούσε το φωτισμό του Δήμου, καθώς τοποθετήθηκαν συνολικά 6.300 φωτιστικά σώματα τύπου LED στους δρόμους, και επιπλέον 3.000 φωτιστικά σώματα LED στις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Επίσης, φυτεύτηκαν εντός του οικιστικού ιστού της πόλης περισσότερα από 1.200 δέντρα ύψους από 2,5 έως 10 μέτρα και σχεδόν 15.000 δενδρύλλια ύψους 60 cm στην ορεινή περιοχή του. Το πρόγραμμα φυτεύσεων για το διάστημα 2019 – 2020 περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 μεγάλα δέντρα, ενώ δημιουργήθηκε και δημοτικό φυτώριο στο οποίο παράγονται περίπου 40.000 ανθοφόρα και καλλωπιστικά φυτά ετησίως.

Επίσης έχουν απομακρυνθεί συνολικά 3.000 κυβικά μέτρα μπετόν από τις παραλίες της πόλης, ενώ δημιουργήθηκε δίκτυο μονοπατιών στον Υμηττό, στα όρια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργεί και δίκτυο κοινόχρηστων ποδηλάτων με χιλιάδες χρήσεις, ενώ σχεδιάζεται η προώθηση της ηλεκτροκίνησης με την εγκατάσταση α) δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων και β) συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το πρόγραμμα Life για  διαλογή στην πηγή

Με σεβασμό στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης αποβλήτων και με υιοθέτηση σύγχρονων και φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Life IP CEI-Greece», με στόχο την καθολική εφαρμογή της διαλογής στην πηγή των οικιακών απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης και του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω».

Ήδη στο τέλος Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, του γενικού γραμματέα Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκου, του προέδρου του Πράσινου Ταμείου κ. Ευστάθιου Σταθόπουλου, του δημάρχου κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, του διευθυντή Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μιλτιάδη Καβράκου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Στο «Life-IP CEI Greece» συμμετέχουν 19 εταίροι, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Αλοννήσου, Πάρου, Αντιπάρου, Τήνου, Θήρας και Ναυπακτίας, ενώ ρόλο συντονιστή έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Ήδη από τις 14 Οκτωβρίου 2019, στα «Πηγαδάκια» της Δ.Ε. Βούλας εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα της διαλογής στην πηγή  σε 6 διακριτά ρεύματα ανακύκλωσης, μαζί με το «έξυπνο σύστημα ανταπόδοσης», το οποίο ζυγίζει τις σακούλες ανακύκλωσης του κάθε νοικοκυριού και πιστώνει πόντους. Το εν λόγω πρόγραμμα καταγράφει αξιόλογα αποτελέσματα και παρέχει σημαντική τεχνογνωσία στην εφαρμογή του Life στο σύνολο του Δήμου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος –που είναι διάρκειας 24 μηνών και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021–αφορά α) την ανάπτυξη οικονομικών εργαλείων για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων μέσω της διαλογής στην πηγή  σε ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης και β) την εφαρμογή, για πρώτη φορά σε επίπεδο Δήμου, του αποτελεσματικού οικονομικού εργαλείου στη μείωση αποβλήτων «Πληρώνω όσο πετάω».

Ταυτότητα έργου

Η διάρκεια του έργου «Life-IP CEI Greece»  είναι συνολικά 8 έτη, με προϋπολογισμό 16,7 εκ. ευρώ, με το Δήμο να λαμβάνει σημαντικό ποσοστό χρηματοδότησης που ανέρχεται στο 1,2 εκ. ευρώ, λόγω των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζει και των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει.

Συγκεκριμένα, το 2019 ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κατάφερε να εκτρέψει από την ταφή περισσότερο από το 25% των σύμμεικτων απορριμμάτων, ποσοστό που τον καθιστά πρωτοπόρο Δήμο στη χώρα.

Ελέγξτε επίσης

Ο καφέ κάδος έρχεται στα Ιωάννινα

Σημαντικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την πόλη, τον πολίτη και τη λίμνη Μια περιοχή με ιδιαίτερο …