Επείγοντα μέτρα συζητά το ΕΚ για την ελάττωση των θαλάσσιων απορριμμάτων

Περισσότερους περιορισμούς στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και τη χρήση βιώσιμων υλικών, στην κατασκευή αλιευτικών εργαλείων αναμένεται να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να μειωθούν τα σκουπίδια στους ωκεανούς.

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στη σχετική έκθεση που αναμένεται να υιοθετηθεί, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να υπογραμμίσουν ότι τα θαλάσσια απορρίμματα, και ειδικά τα μικροπλαστικά και τα γναθοπλαστικά, αποτελούν σοβαρή απειλή για σειρά θαλάσσιων ειδών πανίδας, καθώς επίσης και για τους ψαράδες και τους καταναλωτές.

Τα οστρακοειδή στη Μεσόγειο, υπολογίζεται πως καταναλώνουν κατά μέσο όρο 11.000 κομμάτια πλαστικού κάθε χρόνο. Ο τομέας της αλιείας υπολογίζεται ότι χάνει περίπου το 1 με 1,5% των εσόδων του εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης.

Η κυκλική οικονομία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να υποστηρίξει πως πρέπει να δοθεί ώθηση στην κυκλική οικονομία, με έμφαση στη συλλογή, στην ανακύκλωση και στον καλύτερο σχεδιασμό των αλιευτικών εργαλείων.

Τα σκουπίδια από τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις υδατοκαλλιέργειες αποτελούν το 27% των θαλάσσιων απορριμμάτων, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, ενώ ανακυκλώνεται μόλις το 1,5% των αλιευτικών εργαλείων.

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Βιοποικιλότητα – ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα για το 2030 (την Πέμπτη)

Ανακοινώθηκε η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εβδομάδα 11-17 Ιανουαρίου 2021. Μέσα στα θέματα …

Τα Περιοδικά μας