Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓ. Σταθάκης:320 εκατ. για επιχειρηματική καινοτομία

Γ. Σταθάκης:320 εκατ. για επιχειρηματική καινοτομία

Κατά την διάρκεια των εργασιών του 2ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση πόρων για την έρευνα και την καινοτομία και την αντιμετώπιση της έλλειψης χρηματοδότησης.

Ιδιαίτερα, οι καινοτόμες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα και για την αντιμετώπιση του το υπό ίδρυση Ταμείο Συμμετοχών (FundofFunds), θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 320 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Ηδη, στο πλαίσιο του Horizon 2020 και του EnterpriseEuropeNetwork έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα που υποστηρίζουν την έρευνα και καινοτομία.

ʼρθρο 31

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, παρουσίασε, στο Συνέδριο, τις καινοτομίες του νέου Νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Αναφέρθηκε στο άρθρο 31 του νέου Νόμου, σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή μπορεί να εντοπίζει την ανάγκη για ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή έργο που δεν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά και έτσι να καθίσταται πρώτος αγοραστής προϊόντων καινοτομίας. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ελλιπούς αρχικής ζήτησης και άρα στηρίζονται έμπρακτα οι καινοτόμες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα.

Braingain

Ένα ακόμη θέμα στην παρουσίαση του Υπουργού Οικονομίας, ήταν το πρόβλημα της μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας (braindrain), που φαίνεται να δυσχεραίνει την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη στην προσπάθεια μετατροπής του κύματος φυγής σε κύμα επιστροφής (από braindrain σε braingain), η κυβέρνηση χρηματοδοτεί, μέσω του ΕΣΠΑ, με 434 εκατ. ευρώ τα επιστημονικά ιδρύματα, προκειμένου να υποστηριχθούν διδακτορικά και μεταδιδακτορικά ερευνητικά προγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ