Η ΕΛΕΤΑΕΝ γιόρτασε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της – Βραδιά μηδενικού άνθρακα η τελετή

Η αιολική οικογένεια γιόρτασε τη βραδιά των τριακοστών γενεθλίων της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας σε μια κομβική συγκυρία για το ενεργειακό γίγνεσθαι της Ελλάδας, με ανακοίνωση αριθμών-ρεκόρ για τη χρονιά που πέρασε, που αναδεικνύουν τη δυναμική της ενέργειας από τον άνεμο.

Οι αριθμοί έδωσαν ακόμη περισσότερη αίγλη στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της Πολιτείας και της Αγοράς της Ενέργειας.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος ανακοίνωσε τους 5 αριθμούς που αποτελούν ρεκόρ ή πρωτιές για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα κατά τη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα το 2019:

 • Συνδέθηκαν στο δίκτυο 727MW νέων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή επίδοση, αφού είναι σχεδόν τετραπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (185MW).
 • Συνδέθηκε το μεγαλύτερο συγκρότημα αιολικών πάρκων ισχύος 154,1MW στη νότια Εύβοια.
 • Ολοκληρώθηκε και συνδέθηκε η ριζική ανακαίνιση (repowering) των επτά πρώτων αιολικών πάρκων με σημαντική μείωση του πλήθους των ανεμογεννητριών. Στη θέση 62 παλαιών ανεμογεννητριών, τοποθετήθηκαν 15 νέες με τη δυναμικότητα των 62.
 • Τοποθετήθηκαν σε περιοχή του νομού Κοζάνης ανεμογεννήτριες με τη μεγαλύτερη διάμετρο ρότορα στην Ελλάδα (136 μέτρα).
 • Επιτεύχθηκε η μικρότερη έως σήμερα μεσοσταθμική τιμή αιολικής ενέργειας σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ (57,74 ευρώ ανά MWh).

Ένθετο:

Οι παρουσίες

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 400 άτομα από τον αιολικό κλάδο και την πολιτική ηγεσία. Χαιρετισμούς και ευχές απεύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Χωροταξίας κ. Δημήτρης Οικονόμου, η γενική γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο βουλευτής και υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σπήλιος Λιβανός, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Νίκος Μπουλαξής.

Παραβρέθηκαν επίσης: ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) κ. Γιάννης Γιαρέντης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.» κ. Γιώργος Ιωάννου, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΚΑΠΕ κ. Σπύρος Οικονόμου και ο πρόεδρος του REN21 κ. Αρθούρος Ζερβός.

Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, ενώ χαιρετισμούς και ευχές απέστειλαν ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Η Στατιστική της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα

Σχεδόν τετραπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (185MW) είναι η επίδοση που επιτεύχθηκε το 2019, καθώς συνδέθηκαν στο δίκτυο της Ελλάδας 727,5 ΜW νέων αιολικών πάρκων. Επίσης συνδέθηκαν τα τελευταία αιολικά πάρκα με σταθερή τιμή (Feed-in tariff), τα πρώτα αιολικά πάρκα που έχουν επιλεγεί μέσω διαγωνισμών, το μεγαλύτερο ενιαίο συγκρότημα αιολικών πάρκων (154,1MW) και πολλά άλλα ακόμη…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, στο τέλος του 2019, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρίσκονταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.576,4 MW. Η ισχύς αυτή είναι αυξημένη κατά 25,4% σε σχέση με το τέλος του 2018.

«H επιτυχία αυτή, αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΛΕΤΑΕΝ, οφείλεται στις μακροχρόνιες προσπάθειες των επαγγελματιών, του επιστημονικού κόσμου και των αιολικών επιχειρήσεων, που μελέτησαν, ανέπτυξαν, χρηματοδότησαν και κατασκεύασαν τα νέα έργα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προσπάθειες αυτές διάρκεσαν πάνω από 10 έτη!

»Δεν θα πρέπει λοιπόν να θεωρηθεί ότι η επανάληψη αυτής της επιτυχίας είναι δεδομένη για τα επόμενα έτη. Το 2019 υπήρξε συσσώρευση ώριμων έργων που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τη στενωπό της γραφειοκρατίας και των παράλογων καθυστερήσεων.

»Ούτε θριαμβολογίες αλλά ούτε και υπερβολικός ενθουσιασμός επιτρέπεται, παρά μονάχα να εστιάσουμε στο συμπέρασμα πως η αιολική ενέργεια κρύβει μεγάλη δυναμική, αν απελευθερώσει με συντονισμένο σχέδιο τις δημιουργικές και παραγωγικές της δυνάμεις».

Από τα νέα αιολικά πάρκα που συνδέθηκαν το 2019:

 • Το 29% από αυτά, ισχύος 214MW, είναι τα τελευταία αιολικά πάρκα που θα πωλούν την ενέργειά τους με σταθερή τιμή (feed-in tariff).
 • Το 71% από αυτά, ισχύος 513,5MW, είναι έργα που θα πωλούν απευθείας την ενέργειά τους στην ηλεκτρική αγορά μέσω συμβάσεων διαφοράς (feed-in premium). Ανάμεσα σε αυτά τα έργα συγκαταλέγονται και τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 32,8MW, που επιλέχθηκαν μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ.

Το 2019 ωστόσο είχε κι άλλες σημαντικές ειδήσεις. Κατά τη χρονιά που πέρασε:

 • Συνδέθηκε το μεγαλύτερο ενιαίο συγκρότημα αιολικών πάρκων ισχύος 154,1MW στη νότια Εύβοια, στην περιοχή του Καφηρέα.
 • Ολοκληρώθηκε από τη ΔΕΗ η ριζική ανακαίνιση (repowering) των επτά πρώτων αιολικών πάρκων με σημαντική μείωση του πλήθους των ανεμογεννητριών. Στη θέση 62 παλαιών ανεμογεννητριών, τοποθετήθηκαν 15 νέες.
 • Τοποθετήθηκαν οι ανεμογεννήτριες με τη μεγαλύτερη διάμετρο ρότορα στην Ελλάδα (136 μέτρα) στη περιοχή του νομού Κοζάνης.
 • Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο πρώτος υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με αιολική ενέργεια και αποθήκευση σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές (μπαταρίες) στη νήσο Τήλο, και ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία ο πρώτος υβριδικός σταθμός με αντλησιοταμίευση στην Ικαρία.

Σε επίπεδο Περιφερειών, στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων παραμένει η Στερεά Ελλάδα που φιλοξενεί 1.311 MW (36,7%), και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 587 ΜW (16,4%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 466 MW (13%).

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται στο Top-5 κατατάσσονται ως εξής:

1η: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 554,1 MW (15,5%).

2η: ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με 397,5 MW (11,1%).

3η: ENEL Green Power με 354,6 MW (9,9%).

4η: EREN με 268,5 MW (7,5%).

5η: Iberdrola Rokas με 254,7 MW (7,1%).

Από το σύνολο των εν λειτουργία 3.576,4MW, το 43% ανήκει σε ξένους επενδυτές. Ειδικά το 2019 από τα 727,5MW, το 47% των επενδύσεων υλοποιήθηκε από ξένους επενδυτές. Πάνω από 20 διαφορετικοί επενδυτές υλοποίησαν επενδύσεις το 2019.

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής:

Η Vestas έχει προμηθεύσει το 46,6% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,1%, η Siemens Gamesa με 17,8%, η Nordex με 5,3%, η GE Renewables με 3,9% και άλλοι κατασκευαστές με 1,4%.

Ειδικά για το 2019 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν η Enercon κατά 38,5% (280,4MW), η Vestas κατά 25,1% (182,3ΜW), η GE Renewables κατά 18,9% (137,8MW), η Siemens Gamesa κατά 13,2% (96,2ΜW), η Nordex κατά 2% (14,4MW), η EWT κατά 1,9% (14MW) και η Leitwind κατά 0,34% (2,5MW).

Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

Ελέγξτε επίσης

ΕΟΑΝ: Ημερίδα με τα αποτελέσματα του Έργου LIFE-ReWeee

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, από τις 10.00 -14.00, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ως …