Το 2020 κηρύχτηκε έτος ανακύκλωσης από το νέο Περιφερειάρχη

«Σήμερα» μια άλλη μέρα για την Αττική

Οι δήμοι θα αποκτήσουν:

– 1,3 εκ. ευρώ, με την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής.

– 80 νέα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδους.

– 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία.

Τα υπόλοιπα «όπλα»

– Κατασκευάζονται 3 νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

– Δημιουργείται Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης.

– Ενισχύεται το δίκτυο του μπλε και καφέ κάδου.

– Βελτιώνεται η αποκομιδή των ογκωδών.

– Δρομολογείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

– Αναβαθμίζεται το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Λιοσίων.

Στο Ζάππειο έγινε παρουσίαση του σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου –ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία– διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Καλεσμένοι και παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των δήμων της Αττικής, και φυσικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης αλλά και παράγοντες της αγοράς.

Το σχέδιο της Περιφέρειας προβλέπει μια νέα πράσινη αρχή στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά εάν δεν αποκτηθούν τα κατάλληλα εργαλεία και ο κατάλληλος εξοπλισμός από τους δήμους, δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Το βήμα

Η παρουσίαση του νέου περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη δεν άφησε απορίες για την τακτική που θα ακολουθηθεί. Αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα η υιοθέτηση ενός σύγχρονου και φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση.

«Κηρύξαμε το 2020 έτος ανακύκλωσης της Αττικής, και στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε από τη χρονιά αυτή να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία, ούτε στη Φυλή ούτε πουθενά αλλού στην Αττική» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η ημέρα που έγινε η παρουσίαση είναι μία σημαντική μέρα για την Αττική, που σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, και κάλεσε τον κ. Πατούλη να κλείσει τα αυτιά του «στους εραστές της ακινησίας» και να προχωρήσει στο σχεδιασμό του, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα στηρίξουμε την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Πατούλη σε αυτό το μεγάλο βήμα» σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει νόημα να διαιωνίζονται τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να φύγουμε από τη σφαίρα του λαϊκισμού και να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως υπάρχει πλήρης στήριξη στο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό και καινοτόμο. «Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη και την κερδίσαμε» σημείωσε και επισήμανε: «Εύχομαι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής να γίνει πράξη με ταχύτατους ρυθμούς. Όλοι θα βάλουμε πλάτη προκειμένου να δώσουμε λύση βιώσιμη λύση σ’ ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα για χρόνια».

Γ. Πατούλης: Το τετράπτυχο

Το τετράπτυχο «ειλικρίνεια – συνεργασία – ρεαλιστικό σχέδιο – υπευθυνότητα» θα εφαρμόσει η νέα διοίκηση. Όπως υπογράμμισε ο νέος Περιφερειάρχης η υφιστάμενη κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία και εφησυχασμό, καθώς, όπως είπε, το Σεπτέμβριο του 2019 παρέλαβε:

 • Ένα περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που προβλέπει ανεπίτευκτους στόχους, μόνο «στα χαρτιά».
 • Σε λειτουργία τη Φυλή, τον μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Ευρώπη, όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,6 εκ. τόνοι ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και έχει ελάχιστο χρόνο ζωής.
 • Έναν χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.
 • Ένα σύστημα διαλογής στην πηγή ανεπαρκές και τεχνολογικά ξεπερασμένα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Έξι προτεραιότητες

«To σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ορίζοντα τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές» τόνισε ο κ. Πατούλης, και βασίζεται σε 6 προτεραιότητες που είναι οι εξής:

 1. Άμεση αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.
 2. Καθολική κλιμακωτή εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή.
 3. Διατήρηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής για όσο διάστημα απαιτηθεί, μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
 4. Κατασκευή και λειτουργία τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής.
 5. Κατασκευή νέων «πράσινων» μονάδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων και των φυτικών υπολειμμάτων, οι οποίες μπορεί να γίνουν εντός των τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν, αλλά και σε άλλες περιοχές, ώστε να υπάρξει μια δικαιότερη και περιβαλλοντικά ορθότερη κατανομή του βάρους της διαχείρισης.
 6. Αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Οι 8+1 βασικές δράσεις του Σχεδίου

Εξειδικεύοντας τις δράσεις που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της Περιφέρειας, ο κ. Πατούλης είπε τα εξής:

 • Βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης –και ως το τέλος Μαρτίου φιλοδοξούμε να έχουμε ανάδοχο– η μελέτη για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ε.Ε.
 • Θα υποστηριχθούν με πόρους άνω του 1,3 εκ. ευρώ –και με την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής– οι Δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής ένα γραφείο υποστήριξης «help desk», για να στηρίξουμε τους Δήμους στη διαδικασία επικαιροποίησης των σχεδίων τους.
 • Ενισχύεται το δίκτυο καφέ κάδων των Δήμων, με εισαγωγή του καφέ κάδου σε όσους δεν διαθέτουν σήμερα.
 • Προωθούμε την επέκταση και βελτίωση του μπλε κάδου αλλά και του συστήματος της ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
 • Γίνεται προμήθεια σταδιακά από σήμερα ως τον Ιούνιο 80 νέων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων που θα δοθούν στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
 • Δρομολογείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση.
 • Δημιουργείται παρατηρητήριο ανακύκλωσης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή των βιοαποβλήτων.
 • Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση των συσκευασιών. Σταδιακά το 2020 – 2021 θα διατεθούν μέσω του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως είναι σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικοί χώροι, εκκλησίες κλπ. Επιπρόσθετα, θα παραληφθούν σταδιακά ως το τέλος Μαΐου τα 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία, τα οποία προμηθεύτηκε ο ΕΔΣΝΑ και θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
 • Δρομολογείται προμήθεια νέου εξοπλισμού από τον ΕΔΣΝΑ, τον οποίο θα διαθέσουμε στους Δήμους για να βελτιώσουν την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων τους.
 • Μπαίνει τέλος στη λειτουργία της Φυλής ως χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, θέτοντας ως προτεραιότητα:

α) Την κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του κεντρικού τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό.

β) Την άμεση αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Λιοσίων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται την αυξημένη ποσότητα βιοαποβλήτων που θα κατευθύνονται εκεί.

γ) Τη δημιουργία και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, καταρχήν εντός του χώρου που θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας, αλλά και νέων μονάδων σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα, και σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.

Γ. Πατούλης: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα γίνει Φυλή το Γραμματικό»

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθάρισε τρία θέματα και είπε τα εξής:

«Πρώτον, η Φυλή θα πάψει να λειτουργεί ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων· για πάντα. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, η περιοχή θα απαλλαγεί οριστικά από την ανοιχτή χωματερή. Δεσμεύομαι προσωπικά γι’ αυτό.

»Δεύτερον, δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ στο Γραμματικό χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων όπως είναι αυτός της Φυλής. Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ο οποίος όμως δεν ισχύει πλέον. Η παραπληροφόρηση ότι στο Γραμματικό θα λειτουργήσει μια νέα Φυλή πρέπει να τελειώνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα γίνει χωματερή στο Γραμματικό. Εκεί θα κατασκευαστεί μια σύγχρονη και ευρωπαϊκών προδιαγραφών πράσινη εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική.

»Τρίτον, για τη δική μας Διοίκηση δεν υφίσταται ζήτημα αξιοποίησης των παλιών λατομείων ως χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή  υπολειμμάτων. Τελεία και παύλα. Αυτές είναι σκέψεις του παρελθόντος. Όχι οι προθέσεις της δικής μας διοίκησης».

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας:

 • Εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Λιοσίων.
 • Η πράσινη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Γραμματικού θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση ως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025.
 • Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων κεντρικού τομέα, δηλαδή η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Φυλής, θα εκτελεστεί ως έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η υποβολή του φακέλου θα υποβληθεί στη διυπουργική Επιτροπή το δεύτερο τρίμηνο του 2020, και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2025.
 • Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Πειραιά στο Σχιστό. Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η υποβολή φακέλου στη διυπουργική θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι εντός του 2025.

Αναφορικά με τη χρηματική ενίσχυση που θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας, αυτή συνοψίζεται στα εξής:

 • Θα υπάρξει συνεισφορά στην εντατικοποίηση της διαλογής στην πηγή με χρηματοδότηση για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης καθώς και πράσινα σημεία με χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ.
 • Θα υπάρξει χρηματοδότηση του 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκ. ευρώ.
 • Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκ. ευρώ, και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου παρουσιάστηκε μηχανολογικός εξοπλισμός της Περιφέρειας και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν απορριμματοφόρα καφέ κάδων, καθώς και τα προϊόντα που προκύπτουν μέσα από την επεξεργασία και ανακύκλωση όπως πέλετ και λίπασμα.

Αμέσως μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε work shop στο οποίο παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του «help desk» που λειτουργεί στον ΕΔΣΝΑ, από τον δρ. χημικό μηχανικό και τεχνικό σύμβουλο κ. Β. Μιχαλόπουλο, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κ. Δ. Δρόση και τον μηχανικό περιβάλλοντος κ. Δ. Μπούρκα, και απαντήθηκαν ερωτήματα των συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας