Ο καφέ κάδος έρχεται στα Ιωάννινα

Σημαντικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την πόλη, τον πολίτη και τη λίμνη

Μια περιοχή με ιδιαίτερο κάλλος λόγω της λίμνης Παμβώτιδας, τα Ιωάννινα χρήζουν ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας, και απαιτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες για να αποτελέσει η περιοχή πρότυπο περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο πως η τουριστική κίνηση ολοένα και αυξάνει, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Προστασίας Περιβάλλοντος & Λίμνης και υπεύθυνος της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, ο κ. Βασίλης Βλέτσας, μιλά στο Ecotec για το περιβαλλοντικό πλάνο του δήμου, για τις άμεσες ενέργειες που διακόπηκαν λόγω πανδημίας, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η περιοχή και η λίμνη, για τα οποία όμως δρομολογούνται λύσεις. Ο δραστήριος αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννίνων ξεκίνησε τη συνέντευξη με την πρώτη καλή είδηση: την προετοιμασία του δήμου για την έλευση του καφέ κάδου στην πόλη.

– Ποια είναι η σημαντικότερη εξέλιξη για την πόλη στη διαχείριση αποβλήτων;

– Από το 2016 έχει ψηφιστεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή, ξεκινήσαμε να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε για υποβολή στο ΕΣΠΑ πρόταση για προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, με σκοπό να κατασκευάσουμε γραμμή αποκομιδής αποβλήτων.

Η προμήθεια θα αφορά καφέ κάδους, απορριμματοφόρα κατάλληλου τύπου και κομποστοποιητές.

Στόχος είναι να εφαρμόσουμε σε ένα μεγάλο μέρος της πόλης των Ιωαννίνων γραμμή αποκομιδής αποβλήτων. Όσο για τα μακρινά χωριά, εκεί που είναι ασύμφορο οικονομικά να κινηθεί απορριμματοφόρο, θα τα εφοδιάσουμε με κομποστοποιητές.

– Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια;

– Υπολογίζουμε τους επόμενους μήνες να καταθέσουμε την πρόταση στο ΕΣΠΑ, και μέχρι το τέλος του έτους –ίσως και στην αρχή του επόμενου– να εφαρμόσουμε γραμμή βιοαποβλήτων. Ωστόσο, το χρονικό περιθώριο εν μέσω πανδημίας είναι κάπως ελαστικό, λόγω και των προηγούμενων περιορισμών.

– Γενικότερα, πώς προχωρά η πόλη με την ανακύκλωση;

– Ήδη εφαρμόζουμε ανακύκλωση στην πηγή, λειτουργεί το εργοστάσιο στην περιοχή και υπάρχουν και οι ΧΥΤΑ. Αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε στη φάση κατά την οποία, ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), θα αξιοποιήσουμε σταθμούς μεταφόρτωσης.

Στο επόμενο διάστημα μπαίνουμε σε μια δοκιμαστική λειτουργία την οποία θα αναλάβουν οι δήμοι, ενώ από το νέο έτος θα πάρουμε στα χέρια μας τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ως δήμος Ιωαννιτών σκοπεύουμε άμεσα να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης, και για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και γιατί αυτά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στα ανταποδοτικά τέλη. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης έχει μια πόλη, τόσο λιγότερα θα πληρώνουν οι πολίτες της. Αυτό προβλέπει η ενιαία τιμολογιακή πολιτική για τους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων.

– Ποια είναι τα προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων της περιοχής;

– Σίγουρα αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, διότι το προσωπικό του δήμου αλλά και ο στόλος του δεν επαρκούν για να καλύψουν το εύρος μιας πόλης όπως τα Ιωάννινα, που δέχεται τόσο πολύ τουρισμό.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε τη βοήθεια ιδιώτη που ενίσχυε την αποκομιδή των απορριμμάτων. Αλλά με τον ερχομό της νέας διοίκησης και με την αλλαγή του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής, δεν πέρασε η ανανέωση της σύμβασης από το δημοτικό συμβούλιο, και αντιμετωπίσαμε για μεγάλο διάστημα αυτό το πρόβλημα στην αποκομιδή.

Αυτή τη στιγμή, με τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε από την κυβέρνηση, καταφέραμε μέσω της οικονομικής επιτροπής να ενισχύσουμε αυτό τον τομέα, προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο. Όσο διάστημα αντιμετωπίζαμε το έλλειμμα στην αποκομιδή, εμφανίστηκαν προβλήματα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην περιφέρεια, με την δημιουργία αυτοσχέδιων χωματερών και με όλα όσα προκύπτουν όταν δεν συλλέγεις τα απορρίμματα την κατάλληλη ώρα και με τον κατάλληλο τρόπο.

– Θα υπάρξει μέριμνα και για την προστασία της λίμνης από τη ρύπανση;

– Η νέα δημοτική αρχή έχει άμεση προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση, με τη δημιουργία αντιδημαρχίας που έχει αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της Λίμνης.

Στόχος, λοιπόν, είναι να αντιμετωπιστούν τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη. Και από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε, συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ). Έτσι ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα μελετών για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου ο δήμος να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο σύνολό τους. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης, έχει παραληφθεί από τους εταίρους, και ο καθένας από αυτούς θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

–Ποιες ενέργειες θα υλοποιηθούν από την πλευρά του δήμου;

– Ως δήμος, εργαζόμαστε για την ανάδειξη της παρόχθιας ζώνης, με επέκταση του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου. Εργαζόμαστε επίσης για το υδατοδρόμιο της πόλης, έτσι ώστε να συνδέσουμε την πόλη με άλλους προορισμούς.

Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού είναι έργο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ιωαννίνων, έργο το οποίο λίμναζε για πολλά χρόνια και υπήρξαν και πολλές αστοχίες. Περίπου δέκα χρόνια το έργο αυτό ταλαιπωρεί το δήμο… Όμως φαίνεται πως τώρα προχωρά, και είμαστε σε στάδιο που περιμένουμε τον ανάδοχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Η ολοκλήρωσή του θα δώσει πνοή στη λίμνη Παμβώτιδα, η οποία δέχεται λύματα, όμβρια ύδατα και φερτά υλικά, κι ελπίζω πως σύντομα θα περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.

– Υπάρχει άλλη δράση που προγραμματίζετε σύντομα;

– Είναι ένα έργο για την εξοικονόμηση ενέργειας που δεν προχώρησε λόγω της απλής αναλογικής. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν το είχαν εγκρίνει, αλλά θα το επαναφέρουμε και πάλι.

Πρόκειται για έργο που αφορά όλη την έκταση του δήμου, από το κέντρο της πόλης έως το πιο μακρινό χωριό, και θα έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία θα μας υποστηρίξει τεχνικά.

– Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη σχέση περιβάλλοντος και ΟΤΑ το διάστημα με την πανδημία και την καραντίνα;

– Σίγουρα, ναι! Ωστόσο προλάβαμε να ολοκληρώσουμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη λίμνη, μαζί με το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας· ένα πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση στην περιοχή των Ιωαννίνων και στα σχολεία της Ηπείρου, με αρκετά πανεπιστήμια να δείχνουν ενδιαφέρον.

Σε συνεργασία με το Κινητό Περιβαλλοντικό Κέντρο, το οποίο παρέμεινε στην πόλη για τρεις εβδομάδες και το επισκέφτηκαν οι μαθητές της πόλης, είχαμε κοινές δράσεις με την περιβαλλοντική οργάνωση «Let’s Do It», έχοντας την πρωτοτυπία να δημιουργήσουμε Μητρώο εθελοντικών οργανώσεων με όλες τις περιβαλλοντικές ομάδες της πόλης.

Επιδιώξαμε κοινή δράση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ οργανώσαμε και κοινές περιπολίες με τη Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία αλλά και το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, επειδή στην περιφέρεια του δήμου παρατηρείται ανεξέλεγκτη εναπόθεση αποβλήτων.

Προσπαθούμε να περιφρουρούμε το περιβάλλον της πόλης και ασχολούμαστε και με άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι η δημιουργία ενός δημοτικού νεκροταφείου, ενός προβλήματος δεκαετιών για την πόλη, η αποκατάσταση των λατομείων μιας περιοχής, η προώθηση και παρακολούθηση του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, καθώς επίσης θέματα εξοικονόμησης αλλά και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

– Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες σας σχετικά με τις ΑΠΕ;

– Είμαστε κοντά στην δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότηταςμ μέσω της οποίας θα προσπαθήσει ο δήμος να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Προετοιμάζουμε για υποβολή στο ΕΣΠΑ πρόταση για προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού με σκοπό να κατασκευάσουμε γραμμή αποκομιδής αποβλήτων, και η προμήθεια θα αφορά καφέ κάδους, απορριμματοφόρα κατάλληλου τύπου και κομποστοποιητές» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών.

«Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού προχωρά και θα δώσει πνοή στη λίμνη Παμβώτιδα, η οποία δέχεται λύματα, όμβρια ύδατα και φερτά υλικά· κι ελπίζω πως σύντομα θα περιοριστεί αυτό το φαινόμενο» λέει ο κ. Βασίλης Βλέτσας.

«Ένα έργο που δεν είχε εγκριθεί αρχικά και το οποίο θα επαναφέρει ο δήμος Ιωαννιτών αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού· έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία θα μας υποστηρίξει τεχνικά» λέει ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών κ. Βασίλης Βλέτσας.

Ελέγξτε επίσης

Οι πράσινες τεχνολογίες μετά την πανδημία

Βιομηχανική συμβίωση και διαχείριση αποβλήτων στο προσκήνιο Οι επιπτώσεις στην αγορά των πράσινων τεχνολογιών από …