O Κώστας Μπακογιάννης, η Αθήνα και οι Κλιματικές Αλλαγές

Το Σχέδιο δράσης για το κλίμα που επικαιροποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί για το δήμαρχο της πόλης, ένα σχέδιο που πρέπει να χωρέσει σε ολόκληρη την πόλη. Συγκεκριμένα, να χωρέσει όχι μόνον σε μια δημοτική παράταξη, την δική του, αλλά και στις υπόλοιπες. Δηλαδή, η Αθήνα να αποκτήσει ένα Σχέδιο Δράσης για τις Κλιματικές Αλλαγές, μόνιμο, φιλόδοξο και επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στο επικαιροποιημένο Σχέδιο δράσης για το κλίμα, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο που ξεπερνά μία θητεία ή μία δημοτική αρχή. Δε μπορεί να χωρέσει μόνο σε μία παράταξη, αλλά μπορεί να χωρέσει σε ολόκληρη την πόλη» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ένα σχέδιο αφηρημένο. Συνδυάζει την τεχνοκρατική ανάλυση με έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό. Είναι απολύτως ρεαλιστικό και ήδη υλοποιείται».

Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε το σχέδιο «οδικό χάρτη» και υπογράμμισε: «Δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μία μέρα. Χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά. Ξέρουμε ότι για όσα έχουν γίνει, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Γνωρίζουμε όμως, και ποιο είναι το «μονοπάτι» για να το πετύχουμε: Είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο», είπε.

Το ολοκληρωμένο κλιματικό σχέδιο της Αθήνας θα καθοδηγεί όλα τα επόμενα χρόνια -όπως και τα αντίστοιχα σχέδια άλλων μεγάλων πόλεων του κόσμου- τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα ευαισθητοποιεί την κοινωνία των πολιτών, με στόχο τη διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας του πλανήτη και τη βιώσιμη προοπτική των επόμενων γενεών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης για το κλίμα μέσω της συμμετοχής της Αθήνας στο κλιματικό δίκτυο C40: «Η Αθήνα ακολούθησε τον χάρτη πορείας για τις πόλεις-μέλη του δικτύου και ανέπτυξε στοχευμένες δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της πόλης».

Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε, επίσης, ότι «ως δημοτική αρχή, αξιοποιήσαμε όλη την υπάρχουσα εμπειρία και προβήκαμε σε μια βασική στρατηγική επιλογή που υποδεικνύει ότι το σύνολο του αναπτυξιακού σχεδίου, του προγράμματος των έργων, των παρεμβάσεων για τον δημόσιο χώρο, το πράσινο, καθώς και η περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική θα ενσωματωθούν άρρηκτα στο ευρύτερο κλιματικό σχέδιο της Αθήνας», και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται στον Δήμο Αθηναίων έχει τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης στην “καρδιά” της».

Ο ίδιος, έκανε αναφορά στην πρόσφατη σημαντική επιτυχία της Αθήνας να ενταχθεί -μαζί με πέντε ακόμη ελληνικές πόλεις- στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά οφέλη.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκπόνηση του σχεδίου και ανέφερε πως πρόκειται για ένα δυναμικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να επικαιροποιείται συστηματικά και να επαναξιολογείται κάθε χρόνο, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Περισσότερα για το σχέδιο του δήμου Αθηναίων για τις Κλιματικές Αλλαγές, στην έντυπη έκδοση του Ecotec, στο τέυχος Ιουνίου.

Ελέγξτε επίσης

Ενεργειακή αναβάθμιση στη Βαρβάκειο Αγορά

Νέοι σύγχρονοι χώροι πώλησης παραδόθηκαν στους επαγγελματίες και στους καταναλωτές κι έτσι η εμβληματική αγορά …

Τα Περιοδικά μας