Οι Λίμνες έχουν τη δική τους ιστορία

Δίκτυο Λιμνών: Νέο ΔΣ -Νέο μέλος-Νέες δράσεις το 2020

Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα για το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, τη νέα χρονιά, αφού πριν την έλευση του 2020 ανέδειξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, παράλληλα δέχτηκε στους κόλπους του, ένα νέο μέλος, τον δήμο Ηράκλειας Σερρών (με την υπέροχη Λίμνη Κερκίνη) και δρομολόγησε ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των Λιμνών, μια πολύτιμη συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Λιδωρίκι

Στο  πανέμορφο   Λιδωρίκι του Δήμου Δωρίδας, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, απέδειξε πως εκτός από το πλούσιο πρόσφατο παρελθόν, διαθέτει δυναμική για μια εξίσου νέα εποικοδομητική σεζόν που θα λύσει σημαντικά προβλήματα στην προστασία του περιβάλλοντος σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αλλά και θα φέρει σε άμεση επαφή των πολίτη με το περιβάλλον και τη ζωή που αναπτύσσετε, γύρω από τις λίμνες. Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Λιδωρικίου, πραγματοποιήθηκα η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους Δήμους-Μέλη του Δικτύου από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλήθος στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 Το Δίκτυο Πόλεων

Το Δίκτυο είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2012. Έχει έδρα το δήμο Δωρίδας εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας πόσιμου ύδατος στην Ελλάδα, ο ταμιευτήρας του Μόρνου. Από τους βασικούς στόχους του Δικτύου είναι η προστασία των λιμνών μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας και της διατήρησης των οικοσυστημάτων αλλά και των παρυδάτιων συστημάτων των περιοχών, η προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η τουριστική προβολή και η αειφόρος ανάπτυξη των περιοχών, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον αλλά και η συνεργασία για την συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα ανάπτυξης, καθώς και σε προγράμματα άλλων διεθνών οργανισμών.

Αυτή η κοινή δράση, η ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των μελών του Δικτύου, αλλά και με άλλους φορείς, η αξιοποίηση και χρήση νέων τεχνολογιών, αποτελεί την σημαντικότερη πρωτοβουλία για την διατήρηση καλών πρακτικών στους υδροβιότοπους, που μπορούν να αποτελέσουν πόλους βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ΕΟΕΣ

Το Δίκτυο αριθμεί έως σήμερα τα ακόλουθα 43μέλη από Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία αλλά η επιδίωξη του είναι να αποτελέσει Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), με το να προσελκύσει νέα μέλη, ενισχύοντας την παρουσία του τόσο σε ελληνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαικό. Ο ΕΟΕΣ, είναι η  νέα μορφή οργάνωσης δικτύων Δήμων και Περιφερειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας (Διασυνοριακά, Διαπεριφερειακά, Διακρατικά κλπ), που υποστηρίζονται από την Επιτροπή Περιφερειών και είναι συνομιλητές της.

Το νέο ΔΣ

Στη συνάντηση του Λιδωρικίου, ο δήμαρχος Δωρίδας Γεώργιος Καπεντζώνης, και πρόεδρος του Δικτύου, υποδέχτηκε τα μέλη του, ενώ Πρόεδρος της Συνέλευσης διετέλεσε η κ. Ελένη Λουκά, πρώην εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας στο Δίκτυο και τέως Αντιπρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου. Στην αρχή, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου μέλους του Δικτύου, Δήμου Ηράκλειας και της υπέροχης λίμνης Κερκίνης, από τους κ.κ Γεώργιο Κουτσάκη, Δήμαρχο Ηράκλειας και Δημήτριο Χαβαλέ, Αντιδήμαρχο Ηράκλειας. Στη συνέχεια, οι μαθητές του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου, παρουσίασαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με θέμα, «Μία Λίμνη-Χίλιες εικόνες», όπου παρουσιάστηκαν τα φυσικά και τεχνητά χαρακτηριστικά των λιμνών Μόρνου, Λίμνης Πλαστήρα και Παμβώτιδας, η επίδρασης τους στο ανθρώπινο περιβάλλον καθώς και οι δυνατότητες ορθής εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο.

Ο Απολογισμός

O Πρόεδρος, παρουσίασε τις δράσεις του Δικτύου της τελευταίας πενταετίας καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων για το 2020 με όλα τα μέλη να αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μελών της Συνέλευσης με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις επί ορισμένων δράσεων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών το επόμενο διάστημα. Επίσης, εγκρίθηκαν ο οικονομικός ισολογισμός έτους 2019, η έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής έτους 2019 και ο οικονομικός Προϋπολογισμός έτους 2020. Όλα τα μέλη ενημερώθηκαν και ενέκριναν την τροποποίηση του Καταστατικού του Δικτύου.

Μετά τη λήξη των αρχαιρεσιών, η νέα διοίκηση που προέκυψε έχει ως εξής ανέδειξε πρόεδρο τον δήμαρχο Δωρίδας, κ. Καπεντζώνη με αντιπρόεδρο τον Παντελή Χειμωνίδη – Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Λάρνακας.Περισσότερα για τις νέες δράσεις του Δικτύου, σε επόμενο τεύχος του Ecotec.

Η Ελλάδα διαθέτει 65 λίμνες, η Ευρώπη 439.959 ενώ η Φινλανδία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό λιμνών στην Ε.Ε και η Μάλτα, τον μικρότερο. Η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης είναι η  Vänern της Σουηδίας.

Ελέγξτε επίσης

Έως 6 Αυγούστου το κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου …

Τα Περιοδικά μας