Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιαχείριση ΑποβλήτωνΚομποστοποίησηΠως να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς σπατάλη φαγητού…

Πως να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς σπατάλη φαγητού…

To WWF Ελλάς διατύπωσε αναλυτικές συμβουλές έτσι ώστε το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού αλλά χωρίς σπατάλη στην κατανάλωση τροφίμων και στην δημιουργία περισσότερων αποβλήτων.

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση οι περισσότεροι από εμάς, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο και φροντίζουμε να χορταίνουμε πρώτα με το μάτι. «Που σημαίνει ότι ψωνίζουμε περισσότερα φαγητά, και σαν αποτέλεσμα, πετάμε και περισσότερα φαγητά».

Κι αν αυτή η συνήθεια, παλαιότερων ετών συμφωνείτε πως πρέπει να εκλείψει τότε θα πρέπει να δώσουμε σημασία στις συμβουλές που διατυπώνει το Ελλάς.

Μείωση της σπατάλης φαγητού σημαίνει όφελος για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας.

Συνταγές…για την αποφυγή σπατάλης

Το βασικό στοιχείο είναι η οργάνωση. Προγραμματίζοντας από νωρίς και με μια σχετική προετοιμασία, θα καταφέρεις να αλλάξεις όλη την εικόνα των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών σου και να μην πετάξεις τίποτα στον κάδο των σκουπιδιών. Ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν:

  • Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, κατανάλωσε τις τροφές που έχεις ήδη και δες τι έχεις διαθέσιμο που μπορείς με φαντασία να χρησιμοποιήσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.
  • Σχεδίασε το μενού σου με σύνεση! Δεν χρειάζεται να έχεις στο τραπέζι σου τρία διαφορετικά είδη κρέατος για να είναι γιορτινό. Ένα πιο λιτό μενού, όχι μόνο θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά θα είναι και πιο εύκολο να το προετοιμάσεις.
  • Ετοίμασε λίστα με τα ψώνια. Δες προσεκτικά τις συνταγές σου, και επιβεβαίωσε τι έχεις και τι χρειάζεται να αγοράσεις. Προσέθεσε επίσης στη λίστα σου υλικά που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις το φαγητό που ίσως περισσέψει. Μια καλή και νόστιμη ιδέα αν κάνεις τραπέζι ανήμερα τα Χριστούγεννα, είναι να έχεις μια βάση για πίτσα στην κατάψυξη, ώστε την επόμενη μέρα να την αξιοποιήσεις για μια σπέσιαλ πίτσα με γαλοπούλα, τυρί ή ότι άλλο έχει μείνει.
  • Αφού ψωνίσεις τα απαραίτητα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τα αποθηκεύσεις σωστά, ώστε να διατηρηθούν περισσότερο. Φύλαξε τις σαλάτες σε αεροστεγή δοχεία, τα σπαράγγια όρθια σε βάζο με νερό, και τις πατάτες σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα κρεμμύδια.
  • Την ημέρα του τραπεζιού, μη σερβίρεις τα πάντα ταυτόχρονα και βάλε ότι περισσέψει στο ψυγείο αφού τελειώσετε το φαγητό. Κάποια τρόφιμα, καταλήγουν τελικά στον κάδο απορριμμάτων επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου. Εάν σερβίρεις μικρότερες ποσότητες και αφιερώσεις 10’ μετά το γεύμα για να μεταφέρεις στο ψυγείο ότι χρειάζεται, αυτό θα αποφευχθεί!
  • Όσα φαγητά δεν σκοπεύεις να φας την επόμενη ημέρα, βάλε τα στην κατάψυξη. Όσο πιο φρέσκο είναι ένα φαγητό όταν μπει στην κατάψυξη, τόσο θα είναι και όταν θα βγει. Όσο για τα γλυκά; Μπορείς πάντα να τα αξιοποιήσεις για να φτιάξεις κάποια άλλη λιχουδιά.

Δες ΕΔΩ τις αναλυτικές συμβουλές

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ