Σπυριδούλα Κόκκαλη, Αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας: Το δίκτυο των 21 πράσινων γωνιών

Συζήτηση για το νέο πλάνο του δήμου και τη νέα φιλοσοφία στα απόβλητα, με την αντιδήμαρχο κ. Σπυριδούλα Κόκκαλη

 

Κείμενο: Μ. Σταθακόπουλος

Φωτό: Αρχείο Δήμου Βόρειας Κέρκυρας

 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από τις 21 πράσινες γωνιές λειτουργούσαν μονάχα οι 2 στη βόρεια Κέρκυρα, και αρκετά υλικά προς ανακύκλωση κατέληξαν στους συμβατικούς κάδους. Παρ’ όλα αυτά, οι πράσινες γωνιές έχουν προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια του δήμου να προωθήσει την ανακύκλωση και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την πολιτεία.

Το Ecotec επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Σπυριδούλα Κόκκαλη, η οποία μας εξήγησε συνολικά το πλάνο του δήμου για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, καθώς και για τις υπόλοιπες προσπάθειες να καταστεί η βόρεια Κέρκυρα ένας πράσινος δήμος. Ξεκινώντας τις δράσεις της, η νέα δημοτική αρχή δημιούργησε ένα εντυπωσιακό δίκτυο 20 μεγάλων πράσινων γωνιών και ενός μικρού πράσινου σημείου.

«Από τις πράσινες γωνιές, μας είπε η κ. Κόκκαλη, οι 13 είναι περιφραγμένες με λουκέτο και υπάρχει ωράριο λειτουργίας για το κοινό. Υπάρχουν επίσης άλλες 3 που είναι ανοιχτές για το κοινό όλες τις ώρες, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ο οποίος είναι συνεπής και προσεκτικός όσον αφορά την εναπόθεση των υλικών προς ανακύκλωση, χωρίς να υπάρχει επίβλεψη από εμάς.

»Επίσης, υπάρχει μια περιφραγμένη πράσινη γωνιά με λουκέτο, το κλειδί του οποίου έχει δοθεί στις επιχειρήσεις της περιοχής. Πρόκειται για μια τουριστική περιοχή με 4 πράσινες γωνιές που δεν έχουν καθόλου περίφραξη και είναι τεσσάρων ρευμάτων, ενώ υπάρχουν και άλλες οκτώ ρευμάτων, με διαφορετικού χρώματος κάδους».

Στις πράσινες γωνιές των 8 ρευμάτων μπορεί ο πολίτης να διαθέσει προς ανακύκλωση το pet, το πλαστικό τύπου 2 και τύπου 5, ξεχωριστά το νάιλον και τα καπάκια, ξεχωριστά το αλουμίνιο και το μέταλλο, καθώς και τις μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Σε κάποιες άλλες πράσινες γωνιές συλλέγονται λαμπτήρες, μπαταρίες, έπιπλα, ρούχα και άλλα αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση, και αυτό αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δράσης του δήμου.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο τεύχος Απριλίου 2020:

https://www.ecotec.gr/ta-periodika-mas/#No-160-22

Τα Περιοδικά μας