Στις γειτονιές των βιοαποβλήτων

Η διαρκής προσπάθεια του δήμου Περιστερίου για προβάδισμα στην κυκλική οικονομία

Η συμμετοχή του δήμου Περιστερίου στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον «Γερμανικό Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας» (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit [GIZ]), ήταν η αφορμή για μια συζήτηση του Ecotec με την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου κ. Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου.

Η δημοτική αρχή του μεγάλου δήμου της Αττικής παρακολουθεί προσεκτικά κάθε τι που αφορά την είσοδο στην κυκλική οικονομία, και το πρόσφατο συνέδριο ήταν μια καλή ευκαιρία προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η τεχνογνωσία πάνω στη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Η αντιδήμαρχος Περιστερίου μας  ενημέρωσε σχετικά:

«Εμείς είμαστε ένας δήμος που έχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο όσον αφορά τα ζητήματα καθαριότητας και ανακύκλωσης, αλλά προσπαθούμε διαρκώς να προχωρούμε μπροστά, γιατί η κυκλική οικονομία είναι η μόνη περιβαλλοντική διέξοδος για τη γειτονιά μας, για τη χώρα μας και για όλο τον πλανήτη.

»Όσον αφορά τα βιοαπόβλητα, που είναι ένα από σημαντικότερα ρεύματα ανακύκλωσης και δεν το γνωρίζει ο κόσμος, εδώ και δύο χρόνια, συνεργαζόμαστε με μεγάλους παραγωγούς (μανάβικα, λαϊκές κ.ά.) και μεταφέρουμε το υλικό που συγκεντρώνουμε στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ). Επιπλέον έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

»Έχοντας εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους, βρισκόμαστε σε διαγωνιστική διαδικασία για να αποκτήσουμε δύο οχήματα συλλογής –διαθέτουμε ήδη ένα– και θα ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα σε μια γειτονιά περίπου 3.000 κατοίκων. Ξεκινάμε με μικρούς κάδους στην κουζίνα των νοικοκυριών, διανέμοντας ειδικές σακούλες και ενημερώνοντας τον κόσμο, και με επιμονή και υπομονή θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα ανακύκλωσης, η κ. Τσιώτα μας ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει προωθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διαθέτοντας κινητό πράσινο σημείο (στο οποίο γίνεται περιβαλλοντική αγωγή) και κοντέινερ με ανακύκλωση 10 ξεχωριστών ρευμάτων (όπου γίνεται μια διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου οι μαθητές να καταλάβουν τι είναι ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης), ενώ σχεδιάζονται και άλλες δράσεις στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά με την ημερίδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αντιδήμαρχος Περιστερίου τόνισε τη συμβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην απόκτηση γνώσης για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων αλλά και στην εξεύρεση τρόπων συνεργασίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος συμμετέχει σε ανάλογες δραστηριότητες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανανεωθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και ο δήμος Περιστερίου θα συνεχίσει την προσπάθειά του σε τρία ρεύματα συλλογής, με τοποθετήσεις επιπλέον μπλε κάδων και συχνότερα σχετικά δρομολόγια, με διατήρηση του γκρι κάδου των αστικών αποβλήτων και με αύξηση του καφέ κάδου.

 

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας