Στοιχεία σοκ: Το 17% των τροφίμων, παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια-Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της σπατάλης

Το 2019, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας των τροφίμων, παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών.

Η μελέτη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως το 61% των τροφών που κατέληξε στους κάδους απορριμμάτων προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης.

Αναλυτικά, κάθε άνθρωπος, πετάει στα σκουπίδια, ετησίως, 121 κιλά τροφίμων.

Τα 74 κιλά προέρχονται από τον τομέα των νοικοκυριών.

Ελλάδα

Η χώρα μας, παρουσιάζει ψηλό ποσοστό σε αυτόν τον τομέα, όπου υπολογίζεται η σπατάλη στα τρόφιμα: Είναι μεγαλύτερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο, αφού υπολογίζεται πως ανα πολίτη, ετησίως, πετιούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται.

Ανάλογη είναι και η σπατάλη στον τομέα της εστίασης.

Δεδομένα σχετικά με την σπατάλη νοικοκυριών στην Ευρώπη.

Η νέα έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποδεικνύει, πως αυτή η σπατάλη τροφίμων είναι γενικότερο πρόβλημα και δεν παρουσιάζεται μόνον στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ξοδεύουμε περισσότερα απ όσα χρειαζόμαστε

Την ίδια στιγμή, έχει υπολογιστεί πως 690 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα το 2019, με την πανδημία Covid-19, να αυξάνει τον συγκεκριμένο αριθμό.

Ωστόσο, πέρα από ανθρωπιστικό ζήτημα, ανάγεται και σε περιβαλλοντικό, τόσο στην υπερ κατανάλωση φυσικών πόρων όσο και στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου: περίπου το 8% με 10% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Το εξώφυλλο της μελέτης του ΟΗΕ.

Σύνδεσμος για τη μελέτη:

http://bit.ly/UNEP-FWI-report

 

Δείτε την πηγή του άρθρου: https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/un-17-all-food-available-consumer-levels-wasted

Τα Περιοδικά μας