burst

Βόρεια Κέρκυρα: Το δίκτυο των 21 πράσινων γωνιών

Συζήτηση για το νέο πλάνο του δήμου και τη νέα φιλοσοφία στα απόβλητα, με την αντιδήμαρχο κ. Σπυριδούλα Κόκκαλη

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από τις 21 πράσινες γωνιές λειτουργούσαν μονάχα οι 2 στη βόρεια Κέρκυρα, και αρκετά υλικά προς ανακύκλωση κατέληξαν στους συμβατικούς κάδους. Παρ’ όλα αυτά, οι πράσινες γωνιές έχουν προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια του δήμου να προωθήσει την ανακύκλωση και να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την πολιτεία.

Το Ecotec επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Σπυριδούλα Κόκκαλη, η οποία μας εξήγησε συνολικά το πλάνο του δήμου για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, καθώς και για τις υπόλοιπες προσπάθειες να καταστεί η βόρεια Κέρκυρα ένας πράσινος δήμος. Ξεκινώντας τις δράσεις της, η νέα δημοτική αρχή δημιούργησε ένα εντυπωσιακό δίκτυο 20 μεγάλων πράσινων γωνιών και ενός μικρού πράσινου σημείου.

«Από τις πράσινες γωνιές, μας είπε η κ. Κόκκαλη, οι 13 είναι περιφραγμένες με λουκέτο και υπάρχει ωράριο λειτουργίας για το κοινό. Υπάρχουν επίσης άλλες 3 που είναι ανοιχτές για το κοινό όλες τις ώρες, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ο οποίος είναι συνεπής και προσεκτικός όσον αφορά την εναπόθεση των υλικών προς ανακύκλωση, χωρίς να υπάρχει επίβλεψη από εμάς.

»Επίσης, υπάρχει μια περιφραγμένη πράσινη γωνιά με λουκέτο, το κλειδί του οποίου έχει δοθεί στις επιχειρήσεις της περιοχής. Πρόκειται για μια τουριστική περιοχή με 4 πράσινες γωνιές που δεν έχουν καθόλου περίφραξη και είναι τεσσάρων ρευμάτων, ενώ υπάρχουν και άλλες οκτώ ρευμάτων, με διαφορετικού χρώματος κάδους».

Στις πράσινες γωνιές των 8 ρευμάτων μπορεί ο πολίτης να διαθέσει προς ανακύκλωση το pet, το πλαστικό τύπου 2 και τύπου 5, ξεχωριστά το νάιλον και τα καπάκια, ξεχωριστά το αλουμίνιο και το μέταλλο, καθώς και τις μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Σε κάποιες άλλες πράσινες γωνιές συλλέγονται λαμπτήρες, μπαταρίες, έπιπλα, ρούχα και άλλα αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση, και αυτό αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δράσης του δήμου.

Ο πολίτης

Στις πράσινες γωνιές όπου δεν υπάρχει επίβλεψη από το προσωπικό του δήμου, από τη μέχρι τώρα λειτουργία τους, όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, οι πολίτες συμπεριφέρονται με τον πλέον συνεργάσιμο τρόπο, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις, εκεί όπου υπάρχει πρόσβαση με κλειδί.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα όσα έχουμε πετύχει έως τώρα στην ανακύκλωση, λέει η κ. Κόκκαλη, έστω κι αν οι πράσινες γωνιές χωρίς επιτήρηση είναι λιγότερες από αυτές που έχουμε με επιτήρηση, διότι ο κόσμος συμμετέχει ενεργά· και έχουμε ήδη επιτύχει μεγάλη καθαρότητα στα υλικά που εναποθέτει ο πολίτης. Ωστόσο, το να στήσεις μια πράσινη γωνιά, δεν είναι τόσο απλό. Πρόκειται για μια ολόκληρη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την προσέγγιση από μέρους μας των τοπικών συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματείων. Και στη συνέχεια αποφασίζουμε από κοινού για το είδος της πράσινης γωνιάς που θα λειτουργήσει».

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του πολίτη, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί σωστά την πράσινη γωνιά, είναι ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας, με έμφαση ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αστοχίες στο ελάχιστο. Η ενημέρωση πραγματοποιείται και με την φυσική παρουσία των ανθρώπων του δήμου αλλά και με έντυπο υλικό, όπου υπάρχουν σαφείς οδηγίες τόσο για την ανακύκλωση όσο και για την διαχείριση αποβλήτων στον δήμο. Και το οποίο έχει διανεμηθεί μέσω των 38 Κοινοτήτων της βόρειας Κέρκυρας, πόρτα-πόρτα, όπως μας πληροφορεί η κ. Κόκκαλη.

Η πρώτη πράσινη γωνιά δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα το 2017, και όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, το 2019, υπήρχαν συνολικά 5 ανάλογα σημεία.

«Αναγνωρίσαμε τα σημεία αυτά, τα οποία λειτουργούσαν με εθελοντές, καθώς δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο όπως τώρα, και αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη δράση αυτή οργανωμένα και με στοχοθεσία· κι από το Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα, από τις πέντε πράσινες γωνιές φτάσαμε να διαθέτουμε 21, ενώ άλλες τέσσερις βρίσκονται υπό κατασκευή» λέει η αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας.

Η καθαρότητα

Το ποσοστό καθαρότητας των υλικών που πλέον εναποθέτει ο πολίτης στις πράσινες γωνιές του δήμου αγγίζει, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του δήμου, το 90-95%. Είναι αρκετά υψηλό, εάν αναλογιστεί κανείς και τη μικρή διάρκεια λειτουργίας των περισσότερων σημείων. Όμως ο πολίτης της Βόρειας Κέρκυρας φαίνεται πως προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες δράσεις και ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στις οδηγίες των ανθρώπων του δήμου, αν και δεν λείπουν οι αστοχίες και τα λάθη, που όμως βελτιώνονται συνεχώς.

Το δίκτυο των εθελοντών δεν έπαψε να υπάρχει, αλλά πλέον ο δήμος έχει θέσει υπό την εποπτεία του την εύρυθμη λειτουργία όλων των σημείων.

Η προετοιμασία για τη λειτουργία μιας πράσινης γωνιάς απαιτεί την οργάνωση ενός ξεχωριστού εγχειρήματος, τη στιγμή που η Βόρεια Κέρκυρα διαθέτει τρεις ζώνες: την τουριστική, τη μέση και την ορεινή. Για αυτό και οι εξειδικεύσεις στις στρατηγικές και στο πλάνο λειτουργίας είναι διαφορετικές για τις κοινότητες της κάθε ζώνης, με αρκετές ιδιαιτερότητες ανά περίπτωση.

«Από τον Οκτώβρη του 2019, μας πληροφορεί η κ. Κόκκαλη, έχουμε συντονίσει κι ενεργοποιήσει στην ανακύκλωση τις 23 σχολικές κοινότητες που βρίσκονται στο δήμο, από τους παιδικούς σταθμούς έως και το Λύκειο. Με συστηματική αποκομιδή κάθε εβδομάδα, από συνεργείο του δήμου, για 4 ρεύματα, οι 2.086 μαθητές και τα 100 άτομα διδακτικού προσωπικού συμμετέχουν ενεργά. Και κάποια από τα υλικά που έρχονται στις πράσινες γωνιές, μικροέπιπλα, μικροσυσκευές, ρούχα κ.ά. διανέμονται δωρεάν στους δημότες που τα έχουν ανάγκη.

»Επίσης, δημιουργήσαμε μια γωνιά ανακύκλωσης ογκωδών αντικειμένων, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της όλης διαδικασίας της ανακύκλωσης, όπου συλλέγουμε τα αντικείμενα, τα ταξινομούμε και τα τοποθετούμε με σειρά, έτσι ώστε και σε αυτό το σημείο να γίνει επαναχρησιμοποίηση. Για όσα δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν προωθούνται σε δικό μας καταστροφέα, έτσι ώστε να γίνει ο θρυμματισμός τους για πέλετ ή για χρήση στην κομποστοποίηση».

Μεγάλο κίνητρο για όλες αυτές τις δράσεις που δρομολογήθηκαν είναι η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς διαθέτει εκπληκτικό φυσικό κάλλος, τόσο στις παραθαλάσσιες περιοχές όσο και στις ορεινές, με αρκετές περιοχές Natura αλλά και με μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών.

Στην κοινότητα των Σινιών, ήδη δημιουργήθηκε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση η οποία αξιοποιεί ένα μικρό πράσινο σημείο, το οποίο περιλαμβάνει γωνιά ανακύκλωσης, αίθουσα εκδηλώσεων και βοτανόκηπο. Το σημείο αυτό λειτουργεί με σύστημα «stop and drop», όπου ο πολίτης μπορεί να εναποθέσει τα υλικά προς ανακύκλωση ανά είδος σε 24-ωρη βάση, χωρίς αυτό να είναι ανοιχτό, καθώς υπάρχουν ειδικές υποδοχές και εσοχές.

Ελέγξτε επίσης

Ενισχύεται με εξοπλισμό ο Τομέας Καθαριότητας του δήμου Τρικκαίων

Συνεχίζεται ο εξοπλισμός του Δήμου Τρικκαίων για την καθαριότητα αυτή τη φορά, με ένα ειδικό …