Συνεργασία για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων από την κλιματική κρίση.

Η συνάντηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Στυλιανίδη με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, είχε στόχο να τον συντονισμό των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων για τη βέλτιστη εφαρμογή των σχεδίων προστασίας των αρχαιολογικών χώρων από φυσικά φαινόμενα και από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Επίσης συζητήθηκαν, και τα επιμέρους έργα και τις δράσεις για την προστασία αρχαιολογικών χώρων από την κλιματική κρίση, όπως έχουν ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προχωρήσει σε έναν σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών, ενεργειών και δράσεων για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με στόχο τη διάγνωση, την πρόληψη, την εποπτεία και τη θεραπεία των ποικίλων και πρωτόγνωρων φαινομένων που διαρκώς εντείνονται. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι άμεσες και ορατές, γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο καλύτερος δυνατός συντονισμός».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε  πως η κλιματική κρίση δεν αφήνει, δυστυχώς, ανεπηρέαστους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που έχουν αντέξει στο πέρασμα των αιώνων. Χρέος μας είναι να τα προστατεύσουμε για να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ κοινή Ομάδα Εργασίας θα καθορίσει τους όρους της συνεργασίας για τον βέλτιστο συντονισμό δράσεων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος και συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής, η οποία έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2019 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, καθηγητής Κώστας Καρτάλης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και της Εφορείας Πόλης Αθηνών, Έλενα Κουντούρη.

Ελέγξτε επίσης

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με 15 χιλιάδες επισκέπτες

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5 το απόγευμα έως …

Τα Περιοδικά μας